Intervju: Här har Nyckelfärdigt gjort ett avtryck

  På Artillerigatan i Stockholm hittar vi Art36. En skönhets- och friskvårdssalong där Nyckelfärdigt har gjort stora avtryck. Salongen är liten och mysig, med mycket vackra trädetaljer och en behaglig grön ton på väggarna, långt ifrån den vita och sterila känslan som ofta kan upplevas i lokaler med liknande verksamhet.

  Salongen där Heléne Gustafsson sedan 2012 driver sin verksamhet är härligt välkomnande och man har lyckats kombinera det avskalade med en mysig känsla. De flesta väggarna är visserligen målade vita, men alla rum har åtminstone en tapet, ljusgrön med bladmönster, som bryter av och matchar trädetaljerna fint. Det känns som om naturen har tagit sig in i lokalen.

  ”Johan Eriksson från Nyckelfärdigt var med redan när jag tittade på lokalen”, berättar Heléne. ”Då var den riktigt sliten och nedgången och i behov av totalrenovering. Johan kunde ju då tala om vad som faktiskt var möjligt att göra och kom med egna idéer kring lösningar för att få det som jag ville. Så han fick i princip fria händer och skötte allt, tog in elektriker då det behövdes så jag slapp tänka eller agera över huvud taget. Han är otroligt bra på att planera och komma med smarta lösningar, och hela tiden tänka ur kundens perspektiv. Ett exempel är golvet. Eftersom det är en arbetsplats och golvet utsätts för mycket slitage så föreslog Johan ett tjockare golv för att kunna slipa det vid behov, något jag själv aldrig skulle ha tänkt på.”

  Nyckelfärdigt målade, tapetserade och satte upp väggar för att skapa rätt antal rum i lämplig storlek för att kunna erbjuda olika behandlingar på samma gång. I dagsläget har salongen 3 arbetsplatser och ett flöde på ca 20 kunder per dag, så det är viktigt med en välplanerad yta. Utöver själva verksamheten skall toalett, tvättrum, förråd och reception rymmas på 53 kvadrat.

  ”Men det blev mer”, säger Helene. ”Alla vägghyllor, receptionsdisken, arbetsbord och övriga förvaringslösningar har de också designat och platsbyggt”. Utöver att det matchar reseterande inredning syns det även tydligt att alla trädetaljer är otroligt välgjorda.” När det handlar om en salong är det ju inte bara att skapa arbetsytor” fortsätter Helene, ”det är ju viktigt att man kan hålla det hygieniskt, så ytorna måste vara lättjobbade och enkla att göra rena, men jag ville även få en personlig känsla.” Helene inflikar dessutom att flera detaljer Nyckelfärdigt lagt in i inredningen blev riktigt trendigt strax senare, så de verkar ha bra koll på vad som är på ingång och ligger steget före.

  Så hur föll valet på Nyckelfärdigt?

  ”Jag hade sett jobb de gjort hos andra, bl.a. garderober och renoveringar så jag anlitade dem först till att renovera min lägenhet. Och när jag sen skulle skaffa salongen var valet av hantverkare enkelt, allt Nyckelfärdigt har gjort har gått otroligt smidigt och blivit riktigt bra.”

  Kände du någonsin någon oro över projektet?

  ”Egentligen inte. Jag litade på Johan som projektledare och la allt i hans händer. På vägen stötte vi dock på lite fuktskador efter att ha plockat bort kakel bakom en vattenränna. Nyckelfärdigt tog hand om det också, så det orsakade varken problem eller något större oro.”

  Har du anlitat Nyckelfärdigt något mer efter detta?

  ”Ja, dels har de byggt lite fler grejer efter själva grundrenoveringen och snart börjar det bli dags att slipa golvet så det ska Johan och Nyckelfärdigt få göra. Sen fick de även ett renoveringsuppdrag i en lägenhet i samma hus, av en som sett salongen och blivit imponerad av jobbet. Och nu finns det även planer på att bygga om salongen lite grann, bland annat ska det tillkomma ännu ett rum och det som nu är det stora rummet ska därmed göras om, ett uppdrag som givetvis landar på Nyckelfärdigt.”

  Skulle du rekommendera Nyckelfärdigt till andra som letar hantverkare?

  ”Utan tvekan! Det har jag redan gjort, till flera stycken och ingen har blivit besviken.”